Communication Link Analysis MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Communication Link Analysis Quiz

Communication Link Analysis MCQ

 

1. Field of view is ______ to antenna gain.

A. Proportional
B. Inversely proportional
C. Half the
D. Double

Answer: B

The antenna field of view is the measure of a solid angle in which most of the field power is concentrated. It is inversely related to antenna gain.

 

2. Antenna gain ______ as effective area increases.

A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. None of the mentioned

Answer: A

Antenna gain increases with a decrease in wavelength increase in frequency and increase in effective area.

 

3. The beam width becomes narrower on

A. Increasing frequency
B. Increasing antenna size
C. Increasing frequency & antenna size
D. None of the mentioned

Answer: C

Increasing either the signal frequency or antenna size results in narrower beam width.

 

4. Path loss Ls are dependent on

A. Signal power
B. Effective area
C. Wavelength
D. Antenna size

Answer: C

The path loss is wavelength(frequency) dependent. The path loss is proportional to the square of the distance between the transmitter and receiver as seen above and also to the square of the frequency in use.

The free space path loss can be expressed in terms of either the wavelength or the frequency.

 

5. Thermal noise is generated due to

A. Lossy coupling
B. Lossless coupling
C. Lossy & Lossless coupling
D. None of the mentioned

Answer: A

Thermal noise occurs due to the thermal motion of electrons in all conductors. It occurs due to lossy coupling between an antenna and the receiver.

h({});

 

6. In analog receivers, noise bandwidth is _________ signal bandwidth.

A. Lesser than
B. Greater than
C. Equal to
D. Not related

Answer: B

With analog receivers, the noise bandwidth seen by the demodulator is usually greater than the signal bandwidth.

 

7. The link availability measures the percentage of time the link can be ______

A. Open
B. Closed
C. Used
D. None of the mentioned

Answer: B

Link availability is the measure of long-term link utility stated on an average annual basis for a given geographical location, the link availability measures the percentage of time the link can be closed.

 

8. Visibility is ________ to required availability.

A. Proportional
B. Inversely proportional
C. Equal
D. Not related

Answer: B

For a fixed link margin, visibility is inversely proportional to the required availability, and for a fixed availability, visibility increases monotonically with margin.

 

9. The stop and wait ARQ needs a _______ connection.

A. Half-duplex
B. Full duplex
C. Simplex
D. None of the mentioned

Answer: A

The stop and wait ARQ needs a half-duplex system since the transmitter needs ACK for each transmission.

 

10. In continuous ARQ will pullback uses _____ system.

A. Half-duplex
B. Full duplex
C. Simplex
D. None of the mentioned

Answer: B

The ARQ procedure called continuous ARQ with pullback requires a full-duplex connection.

Scroll to Top