Formatting Analog Information MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Formatting Analog Information Quiz

1. The sampling process includes methods such as

A. Filtering
B. Sample and hold
C. Amplifying
D. None of the mentioned

Answer: B

The analog data is converted to digital data through sampling. Sampling is done using a sample and hold mechanism which uses a transistor, capacitor or shutter, etc.

 

2. The output of the sampling process is called ________

A. pulse code modulation
B. Pulse amplitude modulation
C. Frequency modulation
D. Amplitude modulation

Answer: B

In the sampling process, input data is split up into samples whose output samples are called pulse amplitude modulation as the amplitude of the samples is derived from the input waveform.

 

3. According to the Sampling theorem

A. Ts is greater than 1/2fm
B. Ts is lesser than 1/2fm
C. Ts is equal to 1/2fm
D. Ts is lesser than or equal to 1/2fm

Answer: D

By sampling theorem, the input can be derived from the output samples if Ts is lesser than or equal to 1/2fm.

 

4. The Fourier transform of one impulse train is also another impulse train with a period of the output

equal to the
A. Period of the input
B. Reciprocal the period of the input signal
C. Half the period of the input
D. Twice the period of the input

Answer: B

When we perform Fourier transform on one impulse train we will get another impulse train with its period reciprocally related to each other.

 

5. The process in which the top of each pulse in the output samples retains the shape of the analog segment is called ________

A. Natural sampling
B. Ideal sampling
C. Aliasing
D. None of the mentioned

Answer: A

In the method of natural sampling, the top of each pulse in the sampled sequence retains the same shape as the analog input signal.

 

6. The effects of aliasing are ________

A. Attenuation of high-frequency spectral replicates
B. Non-uniform spectral gain applied to desired baseband spectrum
C. Attenuation and non-uniform spectral gain
D. None of the mentioned

Answer: C

Aliasing is due to undersampling and its effects are attenuation and non-uniform spectral gain.

 

7. Aliasing can be removed using

A. Prefiltering
B. Postfiltering
C. Prefiltering & Postfiltering
D. None of the mentioned

Answer: C

Aliasing can be removed using both prefiltering and post-filtering but prefiltering is most effective and preferred.

 

8. Which process is more economical?

A. Undersampling
B. Oversampling
C. Aliasing
D. None of the mentioned

Answer: B

Oversampling is the most economic way of sampling or converting analog information to digital as performing signal processing using the digital system is less costly than doing it with a high-performance analog system.

 

9. Flat top sampling or practical sampling has

A. Same frequency
B. Same amplitude
C. Same time difference
D. None of the mentioned

Answer: B

In flat-top sampling, the top of the pulses are flat which in turn means that they have the same amplitude.

 

10. Multiplication of input signal with pulse train is done in ________ sampling.

A. Impulse sampling
B. Natural sampling
C. Flat top sampling
D. None of the mentioned

Answer: B

In impulse sampling, the input signal is multiplied with the impulse train and in natural sampling, it is multiplied with the pulse train.

Scroll to Top