Linear Systems Transmission MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Linear Systems Transmission Quiz

1. The process of data conversion along with formatting the data is called ______

A. Formatting
B. Modulation
C. Source coding
D. Amplifying

Answer: C

The process of converting source information to a digital signal and also formatting it is called source coding.

 

2. Formatting is the process that includes

A. pulse code modulation
B. Sampling
C. Quantization
D. All of the mentioned

Answer: D

Formatting is the process in which the source information is converted to digital signals using methods like sampling, pulse code modulation, etc.

 

3. Analog information is converted to digital data using

A. Sampling
B. Quantization
C. Coding
D. All of the mentioned

Answer: D

Textual information, analog information, and digital information undergo different processes before converting to binary or digital data. The method used for converting analog information is the given method.

 

4. The process that transforms text into binary digits is called _______
A. Binary coding
B. Data coding
C. Character coding
D. Sampling

Answer: C

According to the definition, the process of converting textual data to binary digits is called character coding.

 

5. For the number of bits, k=1, and number of symbols, M=2 the system is called as

A. Unarray
B. binary
C. Quarternarray
D. None of the mentioned

Answer: B

For k number of bits, the number of symbolizes M=2k. For k=1 and M=2 the system is called binary coding.

 

6. Perform the bit stream partitioning and find the 8-array waveform for the word ‘THINK’.

A. 1204443464
B. 4643444021
C. 1240443464
D. none of the mentioned

Answer: A

“THINK”

ASCII value: T-001010 ; H-000100; I-100100; N-011100; K-110100

8-array symbols(split into 3 bits): 1 2 0 4 4 4 3 4 6 4.

 

7. Find the 32-array waveform for the word ‘THINK’.

A. 514172520
B. 202517415
C. 541172520
D. None of the mentioned

Answer: A

“THINK”

ASCII value: T-001010; H-000100; I-100100; N-011100; K-110100

32-array symbols(split into 5 bits): 5 1 4 17 25 20.

 

8. Find the 8-array waveform for the word ‘HAPPY’.

A. 4040020246
B. 0440020246
C. 6420200440
D. None of the mentioned

Answer: B

“HAPPY”

ASCII value: H-000100; A-100000; P-000010; P-000010; Y-100110

8-array symbols: 0 4 4 0 0 2 0 2 4 6.

 

9. Find the 32-array waveform for the word ‘HAPPY’.

A. 280856
B. 658082
C. 288056
D. None of the mentioned

Answer: A

“HAPPY”

ASCII value: H-000100; A-100000; P-000010; P-000010; Y-100110

32-array symbols: 2 8 0 8 5 6.

 

10. What are the characteristics of an ideal transmission line?

A. Different amplitude
B. No distortion
C. Time delay
D. All of the mentioned

Answer: D

The output from the ideal transmission line has some time delay and different amplitude but it should not have distortion it should have the same shape as the input.

Scroll to Top