Modulation Technique MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Modulation Technique Quiz

1. Average energy per bit is given by

A. average energy symbol/log2 M
B. average energy symbol * log2 M
C. log2 M/ Average energy symbol
D. none of the mentioned

Answer: A

Average energy per bit is given by the average energy symbol divided by log2 M.

 

2. Which FSK has no phase discontinuity?

A. Continuous FSK
B. Discrete FSK
C. Uniform FSK
D. None of the mentioned

Answer: A

Continuous frequency shift keying has no phase discontinuity between symbols.

 

3. FSK reception is

A. Phase Coherent
B. Phase non-coherent
C. Phase Coherent & non-coherent
D. None of the mentioned

Answer: C

Reception of FSK can be either phase coherent or phase non-coherent.

 

4. FSK reception uses

A. Correlation receiver
B. PLL
C. Correlation receiver & PLL
D. None of the mentioned

Answer: C

Frequency shift keying uses a correlation receiver and phase-locked loop.

 

5. In non-coherent reception _____ is measured.

A. Phase
B. Energy
C. Power
D. None of the mentioned

Answer: B

In the non-coherent reception of FSK, energy in each frequency is measured.

 

6. Every frequency has ____ orthogonal functions.

A. One
B. Two
C. Four
D. Six

Answer: B

Every frequency has two orthogonal functions – sine and cosine.

 

7. If we correlate the received signal with any one of the two orthogonal functions, the obtained inner product will be

A. In phase
B. Quadrature
C. Zero
D. Cannot be determined

Answer: C

If we correlate the received signal with only one of the orthogonal functions for example sine, the inner product obtained will be zero.

 

8. If we correlate the received signal with both orthogonal functions the inner product will be

A. In phase
B. Quadrature
C. In-phase and quadrature
D. Unity

Answer: C

If we correlate the received signal with both the orthogonal function, the two inner products obtained will be in-phase and quadrature.

 

9. Simulation is used to determine

A. Bit error rate
B. Symbol error rate
C. Bit error
D. Symbol error

Answer: A

A simulation of a digital communication system is used to estimate the bit error rate.

 

10. Matched filter is a _____ technique.

A. Modulation
B. Demodulation
C. Modulation & Demodulation
D. None of the mentioned

Answer: B

The matched filter is a demodulation technique with LTI.

Scroll to Top