Network Protocol MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Network Protocol Quiz

1. Protocol is a set of

A. Formats
B. Procedures
C. Formats & Procedures
D. None of the mentioned

Answer: C

The protocol is a set of procedures and formats that entities use to communicate information.

 

2. The time required to transmit the frame depends on

A. Frame size
B. Channel capacity
C. Frame size & Channel capacity
D. None of the mentioned

Answer: C

The time to transmit the frame is given by the ratio of frame size and channel capacity.

 

3. Window was given the number of

A. Bytes
B. Frames
C. Bytes & Frames
D. None of the mentioned

Answer: C

The window gives the number of frames or bytes that can be in transit unacknowledged.

 

4. Routing is

A. Static
B. Dynamic
C. Static & Dynamic
D. None of the mentioned

Answer: C

Routing can be static and dynamic.

 

5. Routing is performed only centrally.

A. True
B. False

Answer: A

Routing is performed centrally and also in a fully distributed way.

h({});

 

6. Which is connection-oriented and which is connection-less?

A. Datagrams, virtual circuits
B. Virtual circuits, datagrams
C. Datagrams
D. None of the mentioned

Answer: B

The datagram is connection-less and virtual circuits are connection-oriented.

 

7. Which uses UDP?

A. Echo
B. Time
C. Domain name server
D. All of the mentioned

Answer: D

The protocols using UDP are an echo, time, domain name server, network file system, etc.

 

8. Which uses TCP?

A. Simple mail transfer protocol
B. Simple network management protocol
C. Simple mail transfer & network management protocol
D. None of the mentioned

Answer: A

Some of the protocols using TCP are HTTP, telnet, file transfer protocol, simple mail transfer protocol, etc.

 

9. Which tells about low-level transmission and framing?

A. V series
B. X series
C. G series
D. Q series

Answer: C

G series tells about level transmission, modulation, and framing.

 

10. Which tells about signaling?

A. V series
B. X series
C. G series
D. Q series

Answer: D

Q series tells about signaling.

Scroll to Top