Reed-Solomon Code Properties MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Reed-Solomon Code Properties Quiz

1. Which distance is related to the error-correcting capability of the code?

A. Maximum distance
B. Minimum distance
C. Maximum & Minimum distance
D. None of the mentioned

Answer: B

The minimum distance between all pairs of code words is related to the error-correcting capability of the code.

 

2. A catastrophic error is an event whereby ______ number of code symbol errors causes _______ number of decoded data error bits.

A. Finite, finite
B. Finite, infinite
C. Infinite, finite
D. Infinite, infinite

Answer: B

A catastrophic error is defined as an event whereby a finite number of code symbols error causes an infinite number of decoded data bit errors.

 

3. A code should be selected such that it should

A. Not have catastrophic error propagation
B. Have minimum free distance
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: A

Generally, codes are selected based on the free distance property. The criteria for selecting code is that it should not have catastrophic error propagation and it should have maximum free distance.

 

4. The error-correcting capability of a code scheme increases as the

A. Number of channel symbols per information bit increases
B. Bandwidth increases
C. Information per bit increases
D. All of the mentioned

Answer: D

The error-correcting capability of a coding scheme increases as the number of channel symbols n per information bit k increases or the rate k/n decreases. As n increases bandwidth and complexity also increase.

 

5. Which has a limited resolution?

A. Hard decision decoder
B. Soft decision decoder
C. Hard & Soft decision decoder
D. None of the mentioned

Answer: B

The soft decision algorithm has limited resolution to the hard decision algorithm and thus it cannot use hamming distance metric.

 

6. Which parameter is used in the soft decision algorithms?

A. Euclidean distance
B. Euclidean distance squared
C. Euclidean distance & distance squared
D. None of the mentioned

Answer: C

As the soft decision decoding algorithm has limited resolution it cannot use hamming distance metric. Instead, it uses Euclidean and monotonic metrics such as Euclidean distance squared.

 

7. Which factor is desirable?

A. Minimum correlation
B. Maximum correlation
C. Maximum distance
D. None of the mentioned

Answer: B

While using the Euclidean distance squared metric, maximum correlation is desirable rather than the minimum distance.

 

8. Soft decision results in

A. Increase in complexity
B. Decrease in storage
C. Increase in complexity & Decrease in storage
D. None of the mentioned

Answer: A

Soft decisions require more storage and it also increases the complexity. For this reason, soft decisions are preferred less when compared to hard decisions.

 

9. A feedback decoder makes a hard decision.

A. True
B. False

Answer: A

The feedback decoder makes a hard decision on data bits.

 

10. The look-ahead length L is given by

A. m+1
B. m-1
C. (m+1)/2
D. 1-m

Answer: A

Look ahead length L is given by m+1 where m is the preselected positive integer.

Scroll to Top