Signal Time Spreading MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Signal Time Spreading Quiz

1. Multiple isolated peaks in multipath components are called as

A. Fingers
B. Returns
C. Fingers & Returns
D. None of the mentioned

Answer: C

The received signal usually consists of several discrete multipath components causing the multipath intensity profile to exhibit multiple isolated peaks also called as fingers or returns.

 

2. If the delay time is greater than symbol time, _______ fading occurs.

A. Frequency selective
B. Time selective
C. Frequency non-selective
D. None of the mentioned

Answer: A

When the delay time is greater than symbol time, frequency selective fading occurs.

 

3. If the delay time is lesser than symbol time, ______ fading occurs.

A. Frequency non-selective
B. Flat
C. Frequency non-selective & Flat
D. None of the mentioned

Answer: C

If the delay time is lesser than the symbol time, frequency non-selective or flat fading occurs.

 

4. When channel coherence bandwidth is greater than the transmitted signal bandwidth ______ occurs.

A. Time selective
B. Frequency selective
C. Frequency non-selective
D. None of the mentioned

Answer: C

Frequency non-selective or flat fading occurs if channel coherence bandwidth is greater than the transmitted signal bandwidth.

 

5. Channel’s time spreading properties are

A. Coherence bandwidth
B. Signal dispersion
C. Coherence bandwidth & Signal dispersion
D. None of the mentioned

Answer: C

Signal dispersion and coherence bandwidth characterize the channel’s time-spreading properties in a local area.

 

6. When channel coherence time is less than the time duration of a transmission symbol, then ______ fading occurs.

A. Fast
B. Slow
C. Time selective
D. None of the mentioned

Answer: A

Fast fading occurs when the channel coherence time is less than the time duration of a transmission symbol.

 

7. Minimum time required for magnitude change or phase change is called as

A. Shift time
B. Coherence time
C. Delay time
D. None of the mentioned

Answer: B

Coherence time is the minimum time required for the magnitude or phase change of the channel to become uncorrelated from the previous value.

 

8. When a user’s moving, the user’s velocity causes a frequency shift. This is called as

A. Doppler shift
B. Frequency shift
C. Velocity shift
D. None of the mentioned

Answer: A

When a user’s moving, the user’s velocity causes a shift in the frequency of the transmitted signal along each signal path. This is called a Doppler shift.

 

9. Coherence time is _______ to Doppler spread.

A. Directly proportional
B. Inversely proportional
C. Not dependent
D. None of the mentioned

Answer: B

Coherence time is inversely proportional to Doppler spread.

 

10. Block fading occurs in

A. Frequency domain
B. Time domain
C. Frequency & Time domain
D. None of the mentioned

Answer: C

Block fading can occur in both the frequency domain and time domain. This is called as doubly block fading.

Scroll to Top