Source Coding MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Source Coding Quiz

 

 

1. Uniform quantizer is also known as

A. Low rise type
B. Mid-rise type
C. High rise type
D. None of the mentioned

Answer: BA

Uniform quantizer is also known as a mid-rise type quantizer.

 

2. The SNR value can be increased by _____ the number of levels.

A. Increasing
B. Decreasing
C. Does not depend on
D. None of the mentioned

Answer: A

The signal-to-noise ratio can be increased by increasing the number of levels.

 

3. Prediction gain _____ for better prediction.

A. Increases
B. Decreases
C. Remains same
D. None of the mentioned

Answer: A

Prediction gain increases for better prediction.

 

4. Delta modulation is

A. 1-bit DPCM
B. 2-bit DPCM
C. 4-bit DPCM
D. None of the mentioned

Answer: A

Delta modulation is also considered a 1-bit DPCM.

 

5. 1-bit quantizer is a

A. Hard limiter
B. Two-level comparator
C. Hard limiter & Two-level comparator
D. None of the mentioned

Answer: C

1-bit quantizer is also called a two-level comparator and also a hard limiter.

 

6. If the step size is increased _____ occurs.

A. Slope overload distortion
B. Granular noise
C. Slope overload distortion & Granular noise
D. None of the mentioned

Answer: B

When step size is increased to prevent slope overload distortion, granular noise occurs.

 

7. Which helps in maintaining the step size?

A. Delta modulation
B. PCM
C. DPCM
D. Adaptive delta modulation

Answer: D

Step size is effectively maintained using adaptive delta modulation.

 

8. The low pass filter at the output end of the delta modulator depends on

A. Step size
B. Quantization noise
C. Bandwidth
D. None of the mentioned

Answer: C

The design of a low pass filter at the output end of the delta modulator depends on bandwidth.

 

9. In the early late timing error detection method if the bit is constant, then the slope will be

A. Close to zero
B. Close to infinity
C. Close to the origin
D. None of the mentioned

Answer: A

In the early timing error detection method if the bit is constant and doesn’t change, then the slope will be close to zero.

 

10. The theoretical gain in zero-crossing TED is greater than early late TED.

A. True
B. False

Answer: A

The theoretical gain in zero-crossing timing error detection is twice more than that in the early late timing error detection method.

Scroll to Top