Buffer in Microcontroller MCQ Quiz – Objective Question with Answer for Buffer in Microcontroller

1. Which of these is an area for temporary memory storage?

A. buffer
B. register
C. table
D. flag

Answer: A

The buffer is an area that is used to store data temporarily which can be used to compensate for the timing problems.

 

2. Which of the following can be used as a collection point of data?

A. register
B. buffer
C. flag register
D. accumulator

Answer: B

The buffer can be used as a collection point for data, that is all the important information can be collected and organized before processing.

 

3. Which device can compensate for the timing problems between the software?

A. index
B. register
C. buffer
D. memory

Answer: C

The buffer is used to store data temporarily which can be used to compensate for the timing problems between the software and it can also be used as a collection point for data, that is all the important information can be collected and organized before processing.

 

4. What does a buffer consist of?

A. memory and register
B. memory and peripheral
C. memory and flag register
D. memory and pointer

Answer: D

The buffer consists of a pointer and memory which can be used to locate the next piece of data to be removed or accessed from the buffer.

 

5. Which of the following is a condition for buffer overrun?

A. cannot accept data
B. cannot receive data
C. cannot provide data
D. can provide data

Answer: A

The buffer involves two conditions. These are the buffer overrun condition and the buffer underrun condition. If the buffer cannot accept any more data, it is said to be a buffer overrun.

 

6. What is the state of the buffer if it asked for data and cannot provide it?

A. overrun
B. underrun
C. remains unchanged
D. beyond overrun

Answer: B

The buffer is said to be overrun if the buffer cannot accept any more data and said to be underrun if it asked for data but is not able to provide it.

 

7. Which of the following can remove data from the buffer?

A. memory
B. ram
C. pointer
D. slack

Answer: C

The data can be removed from the buffer using a pointer. The pointer locates the next value and can move the data from the buffer and is moved to the next location by incrementing its value by the number of words or bytes.

 

8. How many bits does a 32-bit processor can access?

A. 32-bit char
B. 32-bit word
C. 32-bit double
D. 32-bit double word

Answer: B

The 32-bit processor can access 32-bit words and hence the pointer is incremented by one.

 

9. What occurs first if data is stored in the buffer?

A. speed increases
B. linear shoot
C. overshoot
D. delay

Answer: D

When the data is stored in the buffer, at first there will be a delay and the subsequent data is received from the buffer. This delay is known as buffer latency.

 

10. Which of the following defines the earliest information that is passed through the buffer?

A. buffer latency
B. memory
C. pointer
D. peripheral

Answer: A

The buffer latency determines the earliest information that passes through the buffer and any response to that information will be delayed by the buffer latency irrespective of how fast the processor is.

Scroll to Top