Coils Connected in Series MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Coils Connected in Series Quiz

1. What is the equivalent inductance when inductors are connected in series?

A. Sum of all the individual inductances
B. Product of all the individual inductances
C. Sum of the reciprocal of all the individual inductances
D. Product of the reciprocal of all the individual inductances

Answer: A

When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values.

 

2. When inductances are connected in series, the equivalent inductance is ____________ the largest individual inductance.

A. Greater than
B. Less than
C. Equal to
D. Not related to

Answer: A

When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values. Hence the equivalent inductance is greater than the largest individual inductance.

 

3. Three inductors having inductance values 3H, 4H, and 5H are connected in series, calculate the equivalent inductance.

A. 10H
B. 12H
C. 3H
D. 5H

Answer: B

When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values.

Hence Leq = L1+L2+L3 = 12H.

 

4. Calculate the equivalent inductance between A and B.

. Calculate the equivalent inductance between A and B.

A. 30H
B. 54H
C. 44H
D. 60H

Answer: C

The 4 inductors are connected in series, hence their equivalent inductance is:

Leq = L1+L2+L3+L4 = 44H.

 

5. When inductors are connected in series, the voltage across each inductor is _________

A. Equal
B. Different
C. Zero
D. Infinity

Answer: B

In a series circuit, the current across all elements remains the same and the total voltage of the circuit is the sum of the voltages across all the elements. The voltage across each inductor in series is different.

h({});

 

6. In a series circuit, which of the parameters remain constant across all circuit elements such as resistor, capacitor, inductor, etc?

A. Voltage
B. Current
C. Both voltage and current
D. Neither voltage nor current

Answer: B

In a series circuit, the current across all elements remains the same and the total voltage of the circuit is the sum of the voltages across all the elements.

 

7. Find the voltage across the 2H inductor in the given circuit.

connected series q7

A. 2V
B. 10V
C. 12V
D. 20V

Answer: A

e = Ldi/dt

Leq = 2+10+12+20 = 44H

di/dt = 44/44 = 1 A/s.

Voltage across 2H inductor = 2 × di/dt = 2 × 1 = 2V.

 

8. Find the voltage across the 10H inductor in the given circuit.

Find the voltage across the 10H inductor in the given circuit.

A. 2V
B. 10V
C. 12V
D. 20V

Answer: B

e = Ldi/dt

Leq = 2+10+12+20 = 44H

di/dt = 44/44 = 1 A/s.

Voltage across 10H inductor = 10 × di/dt = 10 × 1 = 10V.

 

9. Find the voltage across the 12H inductor in the given circuit.

Find the voltage across the 10H inductor in the given circuit.

A. 2V
B. 10V
C. 12V
D. 20V

Answer: C

e = Ldi/dt

Leq = 2+10+12+20 = 44H

di/dt = 44/44 = 1 A/s.

Voltage across 12H inductor

= 12 × di/dt = 12 × 1 = 12V.

 

10. Find the voltage across the 20H inductor in the given circuit.

Find the voltage across the 10H inductor in the given circuit.

A. 2V
B. 10V
C. 12V
D. 20V

Answer: D

e = Ldi/dt

Leq = 2+10+12+20 = 44H

di/dt = 44/44 = 1 A/s.

Voltage across 20H inductor

= 20 × di/dt = 20 × 1 = 20V.

Scroll to Top