Conduction Currents in Capacitor MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Conduction Currents in Capacitor Quiz

1. Leakage in capacitors is primarily caused by _________

A. Transistors
B. Resistors
C. Inductors
D. DC motors

Answer: A

Leakage is primarily caused due to electronic devices, such as transistors, connected to the capacitors. Transistors conduct a small amount of current even when they are turned off, hence they are responsible for leakage current.

 

2. What is the conduction current when a capacitor is fully charged?

A. Infinity
B. Zero
C. 100A
D. 1000A

Answer: B

When a capacitor is fully charged, there is no conduction of electrons from one plate of the capacitor to another, hence there is no conduction current and the conduction current is equal to zero.

 

3. The flow of electrons in dielectric is due to _________

A. Conduction
B. Potential difference
C. Breakdown
D. Resistance

Answer: C

There is, under normal circumstances, no flow of electrons in a dielectric since a dielectric is an insulator. Hence, there is a flow of electrons in a dielectric only at breakdown voltage.

 

4. The flow of electrons which does not pass through the battery is known as ________

A. Displacement current
B. Leakage current
C. Either displacement or leakage current
D. Neither displacement nor leakage current

Answer: A

Displacement current is the flow of electrons from the positive plate of the capacitor to the negative plate of the capacitor, not through the battery. Hence the type of current which flows without passing through the battery is displacement current.

 

5. The free electrons in practical dielectrics is due to _________

A. There are no free electrons
B. Conductors
C. Impurities
D. Both conductors and impurities

Answer: C

Ideally, dielectrics are insulators and do not contain any free electrons. But no dielectric is a perfect dielectric, hence the free electrons are due to impurities present in each dielectric.

h({});

 

6. The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is ______

A. Conduction current
B. Leakage current
C. Charging current
D. Zero

Answer: C

The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is the charging current and not the conduction or leakage current.

 

7. What is the type of current where the electrons move?

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: B

Conduction current is the current caused by the actual flow of electrons and displacement current is the current where no charge carriers are involved.

 

8. What is the type of current caused due to variations in the field?

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: A

Displacement current is the current where no charge carriers are involved. It is caused due to variations in the electric field.

 

9. Under normal conditions capacitors have _________

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: A

Under normal conditions, capacitors contain an insulating material called dielectric sandwiched between the plates of the capacitor. Since insulators can carry only an electric field but not moving carriers, therefore normally a capacitor has a displacement current and not a conduction current.

 

10. If a large amount of voltage is applied to a capacitor, what is the current that flows through it?

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: B

When a large amount of voltage is applied between the plates of a capacitor, the dielectric between the plates does not behave as an insulator anymore and starts conducting and conduction currents flow through it.

Scroll to Top