Displacement Current in Dielectric MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Displacement Current in Dielectric Quiz

1. The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is _______

A. Conduction current
B. Leakage current
C. Charging current
D. Displacement current

Answer: C

The current in conductors connecting the voltage source to the plates of a capacitor is the charging current and not the conduction or leakage current.

 

2. Under normal conditions capacitors have _______

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: A

Under normal conditions, capacitors contain an insulating material called dielectric sandwiched between the plates of the capacitor. Since insulators can carry only an electric field but not moving carriers, therefore normally a capacitor has a displacement current and not a conduction current.

 

3. What is the unit for displacement current?

A. No unit
B. Ampere
C. Coulomb
D. Ampere/coulomb

Answer: B

Displacement current is a type of current and hence it has the same unit as that of current that is ampere.

 

4. Displacement current depends on ___________

A. Moving charges
B. Change in time
C. Both moving charges and change in time
D. Neither moving charges nor change in time

Answer: B

Displacement current is the current which arises due to variations in the field. Hence, it does not depend on the moving charges but it changes with time which causes variation in the field.

 

5. Magnetic fields between the parallel plates of a capacitor are due to?

A. Displacement current
B. Conduction current
C. Both conduction and displacement current
D. Neither conduction nor displacement current

Answer: A

Displacement current is the current which arises due to variations in the field. Change in the field results in the formation of magnetic fields. Hence displacement currents lead to the magnetic field between the plates of a capacitor.

h({});

 

6. The free electrons in practical dielectrics are due to ________

A. There are no free electrons
B. Conductors
C. Impurities
D. Displacement currents

Answer: C

Ideally, dielectrics are insulators and do not contain any free electrons. But no dielectric is a perfect dielectric, hence the free electrons are due to impurities present in each dielectric.

 

7. The flow of electrons which does not pass through the battery is known as ____________

A. Conduction current
B. Leakage current
C. Charging current
D. Displacement current

Answer: A

Conduction current is the flow of electrons from the positive plate of the capacitor to the negative plate of the capacitor, not through the battery. Hence the type of current which flows without passing through the battery is conduction current.

 

8. Paper capacitor is a type of _________

A. Fixed capacitor
B. Variable capacitor
C. Either fixed or variable depending on its usage
D. Neither fixed nor variable

Answer: A

Paper capacitors are fixed capacitors because, like fixed capacitors, their capacitance value remains constant. In paper capacitors, paper is used as the dielectric.

 

9. A capacitor using chemical reactions to store charge is _______

A. Paper capacitor
B. Ceramic capacitor
C. Polyester capacitor
D. Electrolyte capacitor

Answer: D

Electrolyte capacitors use chemical processes like pyrolysis to store charge between their plates.

 

10. Which, among the following, is the odd one out?

A. Ceramic capacitor
B. Electrolyte capacitor
C. Tuning capacitor
D. Paper capacitor

Answer: C

Ceramic capacitors, electrolyte capacitors, and paper capacitors are fixed capacitors whereas tuning capacitors is a variable capacitor, hence it is the odd one out.

Scroll to Top