Magnitude of Induced EMF MCQ [Free PDF] – Objective Question Answer for Magnitude of Induced EMF Quiz

1. Which, among the following, is the formula for induced emf?

A. e = dϕ /dt
B. e = dt/dϕ
C. e = t × ϕ
D. e = t2ϕ

Answer: A

The formula for induced emf is e = dϕ /dt because the induced emf is the flux linkage per unit time.

 

2. According to _________________ induced emf is equal to rate of change of magnetic flux.

MCQ on Virus - Examsegg Biology

A. Newton’s law
B. Lenz law
C. Faraday’s law
D. Coulomb’s law

Answer: C

According to Faraday’s law of electromagnetic induction, induced emf is equal to the rate of change of magnetic flux.

 

3. The emf induced in a coil having N turns is?

A. e = ϕ/t
B. e = N × ϕ/t
C. e = N × ϕ × t
D. e = N2 × ϕ × t

Answer: B

The emf induced in a coil having N turns is, e = N × ϕ/t. This is because, the emf in a single-coil is the flux linkage per unit time, that is, phi/t. Hence the flux induced in N turns is N × ϕ/t.

 

4. According to ____________________ induced emf oppose the cause due to which they are produced.

A. Newton’s law
B. Lenz law
C. Faraday’s law
D. Coulomb’s law

Answer: B

According to Lenz law, emf is induced in such a way that it opposes the cause due to which it is produced.

 

5. North pole induces __________

A. Clockwise current
B. Anti-clockwise current
C. Zero current
D. Infinite current

Answer: B

A north pole will always induce an anti-clockwise current whereas a south pole will always induce a clockwise current due to electromagnetic theory.

h({});

 

6. What is the principle of the transformer?

A. Gauss law
B. Coulomb’s law
C. Electromagnetic induction
D. Ampere’s law

Answer: C

In a transformer, flux in the secondary coil change due to the current in the primary coil, and hence current get induced in the secondary coil.

 

7. Voltage induced in secondary coil of transformer is given by_________

A. NP × VP/NS
B. NS × VP/NP
C. (NP/VP) × NS
D. NP/(VP × NS)

Answer: B

In transformer, VP/VS  = NP/NS

So, VS  = NS × VP/NP.

 

8. The relation between the direction of force and the direction of the magnetic field is _________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

 

9. The relation between the direction of current and the direction of the magnetic field is ________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

 

10. The relation between the direction of current and the direction of the force is _________

A. Same direction
B. Opposite direction
C. Perpendicular
D. Unrelated

Answer: C

When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor, and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Scroll to Top